Recycling en upcycling, wat kun je zoal doen?

Als je met organizen, opruimen, ontspullen, ruimte maken bezig bent, denk je misschien ook aan recycling. Spullen en materialen weggooien hoef je niet zomaar te doen. Ik ben geïnteresseerd en actief in:

  • Hergebruik (gebruikte spullen een nieuw leven geven)
  • Recycling (nieuwe grondstof maken van gebruikt materiaal)
  • Upcycling (nieuwe spullen maken van gebruikt materiaal)

Ik geef je graag tips en advies! Op deze pagina staan adressen en ideeën waarmee ik je graag op weg help. En wil je eerst nog even flink opruimen, dan doen we dat eerst!

   

HERGEBRUIK

  • Stichting Gered Gereedschapwww.geredgereedschap.nl  De Stichting biedt praktische ontwikkelingshulp door het inzamelen, opknappen en versturen van gereedschap naar ontwikkelingslanden. Met gerecycled handgereedschap, naaimachines en werkplaatsmachines helpt Gered Gereedschap technische scholen en startende ondernemers. Gered Gereedschap verzamelt het benodigde gereedschap via  diverse inzamelpunten en knapt het in verschillende werkplaatsen op.
  • Stichting Inzameldoelen – www.inzameldoelen.nl  De Stichting is opgericht door collega-organizer Ingeborg Koot, en geeft een platform in de vorm van een website met adressen waar je goederen kunt brengen.  De organisaties die je vindt op de site, verzamelen goederen en zorgen dat jouw overbodige spullen terechtkomen bij mensen die het goed kunnen (her) gebruiken. Of ze verkopen de spullen en de winst doneren ze aan goede doelen.

RECYCLING

  • Plastic Heroes www.plasticheroes.nl  Plastic Heroes is het inzamelsysteem voor lege, plastic verpakkingen zoals petflesjes, boterkuipjes en flacons. Je gemeente kiest of ze het plastic verpakkingsafval ophaalt in een doorzichtige zak of dat ze containers plaatst, waar je je plastic naartoe kunt brengen. Plastic Heroes heeft een lijst die je als richtlijn kunt gebruiken voor het inzamelen van je plastic verpakkingen (en/of drankenkartons en blik, als je gemeente ervoor heeft gekozen die ook bij het plastic in te zamelen).

UPCYCLING

  • Loopalife www.loopalife.com  Loopalife maakt mooie en duurzame kleding van (jouw) oude truien. Er komen geen andere grondstoffen, water of chemicaliën aan te pas. Super duurzaam dus.
  • Shirt Bag www.shirtbag.nl en www.etsy.com  Een creatieve ondernemer maakt nieuwe produkten van oud en afgedankt materiaal, zoals tassen van T-shirts en vlaggenlijnen van reststoffen.