Digitale foto’s organiseren

Zo rond 2004 zijn veel mensen digitaal gaan fotograferen. Ikzelf ook. Dat betekent dat ik nu 14 jaar aan digitale foto’s heb. Ik heb ze in mapjes in mijn computer (iMac, in iPhoto), op chronologische volgorde.

De mapjes hebben naast de datum (jaar-maand en soms -dag) een naam meegekregen zoals “Italië” of “Expositie Paul”. Dat is ook mijn belangrijkste tip: maak in het fotoprogramma van je computer hoofdmappen per jaar en submappen per onderwerp. En een onderwerp ‘allerlei’ kan ook, voor de losse foto’s. Of bijvoorbeeld een mapje ‘ideeën huis’, als je regelmatig inspiratie opdoet. Belangrijk: zodra je een nieuw mapje toevoegt, schoon het dan eerst op. Haal in ieder geval alle mislukte foto’s er uit en maak keuzes welke je bewaart.

Zet vervolgens alle foto’s ook op een losse (externe) harde schijf, als ‘back up’. Leg deze schijf op een veilige plek in je huis. Natuurlijk wel regelmatig nieuwe bestanden erbij plaatsen.
Je kunt je foto’s ook online opslaan, ‘in de cloud’, bijvoorbeeld in de Dropbox (gratis opslag tot 2 GB).

Maak je ook veel foto’s met je smartphone of de iPad, dan is de Dropbox ook een mooie plek om alle foto’s te verzamelen, zodat je een compleet overzicht hebt. Je kunt dan op welk apparaat dan ook, al je foto’s bekijken.

Tenslotte nog een reistip: maak steeds een back up van je foto’s, door ze (als je ergens wifi hebt) in de Dropbox te zetten!