Foto’s bewaren

Wat doe je met al je papieren foto’s? Dat wordt mij vaak gevraagd.

Als je er nog veel hebt, en de foto’s zijn los bewaard, is het beste advies wat ik kan geven: sorteer ze op chronologische volgorde, haal alle missers en dubbele er uit en stop ze in envelopjes of mapjes, in opbergblikken of -dozen.

Doe er wat zakjes silica gel bij (kleine zakjes met korrels, die je vaak vindt in de doos van een producten wat je gekocht hebt).

Je kunt de foto’s ook zó uitdunnen, dat je per jaar één inschuifalbum kunt vullen. Of… je kunt besluiten om, nadat je alle foto’s gesorteerd hebt, ze in te gaan scannen. Daar heb je tijd voor nodig, én een goede flatbed scanner. Er zijn ook verschillende bedrijfjes die het voor je kunnen doen, bijvoorbeeld Scancorner.nl. En binnenkort kan ik het ook voor je doen.

Je hebt misschien ook nog een aantal foto-albums of plakboeken met foto’s. Als er veel moeite aan het inplakken en bijschrijven besteed is, blijven ze leuk om te bekijken. Wil je de foto’s die zich daarin bevinden, toch ook gaan inscannen, dan kun je dat pagina voor pagina doen, en de foto’s er uit ‘knippen’, of met je smartphone camera de beelden afzonderlijk fotograferen. Photomyne is een App voor de iPhone of iPad die albumpagina’s zodanig scant, dat de foto’s apart verschijnen.

Heb je nog oude albums met de zelfklevende pagina’s, dan kan het zijn dat de foto’s er óf uit komen zetten óf hermetisch vastgeplakt zitten. Wil je de foto’s er uit halen, dan lukt het waarschijnlijk om de vastgeplakte los te krijgen met tand floss, wat je langzaam onder de foto doorschuift.

Het opruimen, organiseren, inscannen van de foto’s is misschien veel werk. Doe het in stukjes, en zie het als een karweitje wat rust brengt in je hoofd. En na verloop van tijd heb je eindelijk die klus geklaard!